Direct naar de inhoud.

Het team

Van Gogh Beleeftuin

Team

Brede inzet van vrijwilligers
Een belangrijk onderdeel van het project is de aanleg en het onderhoud van de bloemen-kruiden-pluktuin. De vrijwilligers van het Groene Palet hebben de tuin aangelegd en het verzorgen van groot onderhoud, bij de wisseling van de seizoenen. Voor het kweken van planten uit zaden, het wekelijkse onderhoud en het plukken van de bloemen zijn de jongeren met een beperking van Cosis uit Schoonebeek met hun begeleiders aan de beleeftuin verbonden. Tuinmaterialen worden gemaakt door de mensen van Techno-Care uit Schoonebeek; dit zijn medewerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt. De vrijwilligers van de Stichting Isabelle ondersteunen bij het onderhoud van de tuin, en zorgen voor educatieve projecten voor de twee basisscholen in Schoonebeek. De vrijwilligers van Schoonebeek-in-Actie helpen bij het seizoensonderhoud. In de Beleeftuin zijn er plekken gecreëerd waar deze groepen elkaar kunnen uitmoeten. Op deze wijze brengen wij de diverse groepen uit de Schoonebeek bij elkaar.

Vrijwilligers Groene Palet

Speciaal voor de Van Gogh Beleeftuin is een oproep gedaan in het dorpsmagazine ‘De Jaknikker’ en daarop heeft een groep vrijwilligers met ‘groene vingers’ zich gemeld. Zij zijn de actievelingen achter het aanleggen van de Beleeftuin. Ze zorgen voor het in de grond zetten van de planten, dat ze genoeg water krijgen en dat de tuin, samen met de jongeren van Cosis, op orde blijft. De groep heeft nagedacht over een naam voor hun team. De verbinding tussen de groene vingers en Van Gogh is gevonden in de naam ‘Groene Palet’. Het team bestaat uit Geert Arendsz, Pauline  Bijleveld, Arie Eikelenboom, Henri Eisen, Bert Finke, Irma Finke, Harry de Heij, Toby Klingenberg, Hellen Meems, Rita Nijhoff en Ineke Schelling. Het team wordt af en toe ondersteund door Barry Meems, Lies Hof, Mariolein Jonas, Riekus Nijhoff, Harrie Peters en Nick Peters.

Cosis Schoonebeek

Cosis organiseert in het MFC ’t Aole Gemientehoes van Schoonebeek dagbesteding voor jongeren met een beperking. De begeleiders van de dagbesteding gaven aan dat er te weinig activiteiten zijn voor hun groep. Daarom is Cosis met deze jongeren met veel enthousiasme aan de slag gegaan met het wekelijkse (pluk)onderhoud van de bloementuin. Ook kweken zij éénjarige bloemen en kruiden voor de Van Gogh Beleeftuin. De jongeren worden begeleid door Anja Sijbom en Afynke Bosman.

 

Techno-Care Schoonebeek

In maart 2019 werd in Schoonebeek een unieke dagbesteding geopend. Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier aan de slag. Techno-Care heeft een uitgebreide werkplaats voor het bewerken van hout, sleutelen aan (brom)fietsen en auto’s, en metaalbewerking (lassen, draaien, frezen). Alles is mogelijk onder het motto: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Deze dagbesteding staat onder de deskundige leiding van Ronald Eilering en Tamar Heerema. Ronald is opgeleid als docent auto- en installatietechniek. De passie voor techniek heeft hij gecombineerd met zijn passie voor mensen. De mensen van Techno-Care ondersteunen de Van Gogh Beleeftuin met het maken van materialen voor de tuin, zoals het opknappen van een schaftkeet.

Stichting Isabelle

Op 23 februari 2021 overleed Isabelle Klingenberg als gevolg van een verkeersongeval. Haar ouders Toby Klingenberg en Hellen Meems besloten dat de ideeën en idealen van hun dochtertje levend moeten worden gehouden. Daarom werd de Stichting Isabelle opgericht, die zich bezighoudt met dierenwelzijn, milieu en verkeersveiligheid. De stichting verricht projecten in en om Schoonebeek samen met vrijwilligers. Hellen geeft les op de basisschool die achter de Van Gogh Beleeftuin ligt. Samen met haar man Toby besloot zij om educatieve projecten op te pakken voor de Beleeftuin op de basisscholen in Schoonebeek. Projecten die op stapel staan: het plaatsen van bijenkasten, een insectenhotel en vogelnestkastjes samen met Landschapsbeheer Drenthe.

Schoonebeek in Actie

Schoonebeek in Actie is een werkgroep bestaande uit enthousiaste vrijwilligers, die regelmatig evenementen voor alle inwoners van Schoonebeek organiseert op het gebied van sport en cultuur. De groep heeft geen ‘groene vingers’, maar is bereid om te helpen met de aanleg en het groot onderhoud bij de wisseling van de seizoenen.

 

Verzekering vrijwilligers

Een vrijwilliger is iemand die zich onbetaald en niet verplicht inzet voor de samenleving. De gemeente Emmen wil graag dat deze vrijwilligers verzekerd zijn en heeft daarom een collectieve verzekering afgesloten. Alle vrijwilligers zijn automatisch verzekerd, men hoeft zich daarvoor niet aan te melden. Via de vrijwilligersverzekering zijn mensen verzekerd tegen ongevallen, schade aan persoonlijke eigendommen en voor aansprakelijkheid. Als er schade is tijdens uw vrijwilligerswerk, neemt u zo snel mogelijk contact op met de Stichting Belevingsbrouwerij die het vrijwilligerswerk van de Van Gogh Beleeftuin coördineert.