Direct naar de inhoud.

Laatste Update

Datum 5 juni 2022

Plantvakken gereed

Zweten onder een mooie zon

Op zaterdag 4 juni 2022 was een team van zeven mensen bezig met het klaar maken van de plantvakken voor de vaste planten: Ineke Schelling, Irma Finke, Pauline Bijleveld, Rita Nijhoff, Geert Arendsz, Harry de Heij en Bert Finke. Van half negen ’s ochtends tot half drie ’s middags werden onkruid gewied, de grond luchtig gemaakt met een grelinette, mestkorrels gestrooid, oude paardenmest opgebracht en als laatste een dikke laag compost. Een geweldige basis om de planten een plekje te geven. De kerktuin, het schoolvak en grassenvak zijn klaar voor gebruik.

Het stappenplan

Nadat het onkruid was gewied werd de grond luchtig gemaakt met de zogenaamde grelinette. Vervolgens werd het aangeharkt en werden de minerale mestkorrels over het vak gestrooid. Pauline en Irma zijn druk doende met het verdelen van de paardenmest over het eerste vak dat werd aangepakt. De mest voor het volgende vak staat al klaar. En daarna volgt de compost.

 

Verrijking van de grond

De ondergrond is onderzocht op de pH-waarde en voedingsstoffen. De ideale pH-waarde voor bloeiende planten is 5,5-6,5. En dat was helemaal in orde, want uit de geteste grond kwam een waarde van 5,5 naar voren. Er hoefde dus geen kalk te worden aangebracht. Maar geheel naar verwachting werd gemeten dat er in de grond totaal geen voeding aanwezig was. Er was daarom amper onkruid aanwezig en wij zijn geen enkele regenworm tegengekomen. Daarom werd een dikke laag van ruim 10 cm aan meststoffen aangebracht: biologische mestkorrels, oude paardenmest en fijne gezeefde compost.

Landschapsbeheer Drenthe

Vanwege de inhoud van ons project en omdat het plaatsvindt op gemeentelijke grond hebben wij van Landschapsbeheer Drenthe voor onbepaalde tijd een grote hoeveelheid tuingereedschappen in bruikleen gekregen: harken, spaden, tuinschepjes en -harkjes, handschoenen, snoeischaren, takkenzagen, heggenscharen, verbandtrommel, veiligheidshelmen en een groengele kruiwagen.

 

© Graffito Internet Design