Direct naar de inhoud.

Vaste bloemen en kruiden binnen contouren van Nicolaaskerk

24 juni 2022

Plantschema vak 5

Plantvak 5 bestaat net als 4 niet uit één vak, maar is een combinatie van zes vakken: 5A1, 5A2, 5B, 5C, 5D en 5E. Ze bevinden zich binnen een samengesteld geheel van planten in de vakken 4 en 5, die omheind worden door een meidoornhaag. Het totaal vormt de contouren van het voormalige Nicolaaskerkje, dat op deze locatie was gebouwd. Hoe het eerste kerkje van Schoonebeek er uit heeft gezien, weten we niet. Maar die is van hout geweest, zoals elders in de provincie Drenthe. Dit houten kerkje – of het zijn er misschien zelfs meer geweest – stond niet op de plek van de Van Gogh Beleeftuin, maar heeft waarschijnlijk een stuk zuidelijker gestaan bij het Schoonebeekerdiep. Het eerste stenen kerkje is waarschijnlijk in 1504 op de locatie van de beleeftuin gebouwd. Een wijdingskruis dat op een stuk hout werd geschilderd doet dit vermoeden. In 1504 ook werd het oudste klokje van Schoonebeek gegoten, waarschijnlijk in België. Deze klok moet oorspronkelijk in een klokkenstoel hebben gehangen, die op dit terrein heeft gestaan. Pas in 1787 werd namelijk de dakruiter – het kleine houten torentje – op de Nicolaaskerk geplaatst.Overzicht vakken 4 en 5

Het geheel van de vakken 4 en 5, met daaromheen de meidoornhaag (vak 20), vormen de contouren van de voormalige Nicolaaskerk van Schoonebeek. In de subvakken 4A/4B, 4C, 4D, 5A1 en 5A2 staan bloemen en kruiden. In de vakken 5B, 5C, 5D en 5E staan eetbare bloemen en kruiden. In vakken 4 staan de planten in los verband, terwijl in vakken 5 de bloemen en kruiden op rijen zijn geplaatst.

 

Soorten plantenvak 5A1

In het oorspronkelijk ontwerp was plantenvak 5A1 smaller dan het bij de aanleg van de Beleeftuin werd gerealiseerd. In het ontwerp waren de volgende vaste en éénjarige planten opgenomen, die bloeien van juni tot en met september en in rijen staan: lavendel (Lavendula angustifolia Hidcote), tijm (Thymus vulgaris), vrouwenmantel (Alchemilla mollis), rozemarijn (Rosmarinus officinalis), bergamot (Monarda hybrida Bee happy), zinnia (Zinnia elegans Flowered mix), zonnehoed (Echinacea purpurea Magnus), cosmea (Cosmos atrosanguineus), hyssop (Hyssopus officinalis), marjolein (Origanum), goudsbloem (Calendula officinalis), bieslook, basilicum (Ocimum basilicum), echte salie (Salvia officinalis) en duizendblad (Dianthus barbatus). In het voorjaar bloeit een tulpenmix.

Soorten plantenvak 5A2

In het oorspronkelijk ontwerp was plantenvak 5A2 smaller dan het bij de aanleg van de Beleeftuin werd gerealiseerd. In het ontwerp waren de volgende vaste en éénjarige planten opgenomen, die bloeien van juni tot en met september en in rijen staan: marjolein (Origanum), citroenmelisse (Melissa officinalis), geurgeranium (Pelargonium endlicherianum), dropplant (Agastache foeniculum), duizendblad (Dianthus barbatus), echte salie (Salvia officinalis) en lavendel (Lavendula angustifolia Hidcote). In het voorjaar bloeit er een tulpenmix.

Soorten plantenvak 5B

In dit vak staan vaste en éénjarige planten in rijen die bloeien van juni tot en met september: lavendel (Lavendula angustifolia Hidcote), citroenmelisse (Melissa officinalis), geurgeranium (Pelargonium endlicherianum), dropplant (Agastache foeniculum), duizendblad (Dianthus barbatus), echte salie (Salvia officinalis), marjolein (Origanum), salie hotlips (Salvia Hotlips), tijm (Thymus vulgaris), koriander (Coriandrum sativum), hyssop (Hyssopus officinalis), komkommerkruid (Borago officinalis), kerrieplant (Helichrysum italicum), venkel rubrum (Foeniculum vulgare) en cosmea (Cosmos bipinnatus). In het voorjaar bloeien hier een tulpenmix, irissen en Camassia alba.

Soorten plantenvak 5C

Plantenvak 5C bestaat uit vaste en éénjarige planten in rijen, die bloeien in de periode juni tot en met september: lavendel (Lavendula angustifolia Hidcote), citroenmelisse (Melissa officinalis), geurgeranium (Pelargonium endlicherianum), dropplant (Agastache foeniculum), duizendblad (Dianthus barbatus), echte salie (Salvia officinalis), marjolein (Origanum), salie Hotlips (Salvia Hotlips), tijm (Thymus vulgaris), koriander (Coriandrum sativum), hyssop (Hyssopus officinalis), komkommerkruid (Borago officinalis), munt (Mentha piperita), viooltje (Viola tricolor), goudsbloem (Calendula officinalis), kerrieplant (Helichrysum italicum), venkel rubrum (Foeniculum vulgare) en cosmea (Cosmos bipinnatus). In het voorjaar bloeien in dit vak een tulpenmix, irissen en Camassia alba.

Soorten plantenvak 5D

In het plantenvak 5D staan vaste en éénjarige planten in rijen, die bloeien van juni tot en met september: lavendel (Lavendula angustifolia Hidcote), tijm (Thymus vulgaris), vrouwenmantel (Alchemilla mollis), rozemarijn (Rosmarinus officinalis), bergamot (Monarda hybrida Bee happy), kerrieplant (Helichrysum italicum), marjolein (Origanum), citroentijm (Thymus citriodorus), bieslook, basilicum (Ocimum basilicum), peterselie (Petroselium crispum), goudsbloem (Calendula officinalis), citroenverbena (Aloysia citriodora), dille (Anethum graveolens) en groot kaasjeskruid (Alva sylvestris Maurintanica). In het voorjaar bloeien er tulpen, irissen en Camassia alba.

Soorten plantenvak 5E

In plantenvak 5E staan vaste en éénjarige planten in rijen, bloeiend van juni tot en met september: lavendel (Lavendula angustifolia Hidcote), tijm (Thymus officinalis), vrouwenmantel (Alchemilla mollis), rozemarijn (Rosmarinus officinalis), bergamot (Monarda hybrida Bee happy), kerrieplant (Helichrysum italicum), marjolein (Origanum), citroentijm (Thymus citriodorus), bieslook, basilicum (Ocimum basilicum), peterselie (Petroscelium crispum), goudsbloem (Calendula officinalis), echte salie (Salvia officinalis), bonenkruid (Satureja montana), korenbloem (Centaurea syaris), citroenverbena (Aloysia citriodora), dille (Anethum graveolens) en groot kaasjeskruid (Alva sylvestris Maurintanica). In het voorjaar bloeien er tulpen, irissen en Camassia alba.

© Graffito Internet Design