Plantvak 4 bestaat niet uit één vak, maar is een combinatie van vier vakken: 4A, 4B, 4C en 4C. Ze bevinden zich binnen een samengesteld geheel van planten in de vakken 4 en 5, die omheind worden door een meidoornhaag. Het totaal vormt de contouren van het voormalige Nicolaaskerkje, dat op deze locatie was gebouwd. Hoe het eerste kerkje van Schoonebeek er uit heeft gezien, weten we niet. Maar die is van hout geweest, zoals elders in de provincie Drenthe. Dit houten kerkje – of het zijn er misschien zelfs meer geweest – stond niet op de plek van de Van Gogh Beleeftuin, maar heeft waarschijnlijk een stuk zuidelijker gestaan bij het Schoonebeekerdiep. Het eerste stenen kerkje is waarschijnlijk in 1504 op de locatie van de beleeftuin gebouwd. Een wijdingskruis dat op een stuk hout werd geschilderd doet dit vermoeden. In 1504 ook werd het oudste klokje van Schoonebeek gegoten, waarschijnlijk in België. Deze klok moet oorspronkelijk in een klokkenstoel hebben gehangen, die op dit terrein heeft gestaan. Pas in 1787 werd namelijk de dakruiter – het kleine houten torentje – op de Nicolaaskerk geplaatst.
Overzicht vakken 4 en 5
Het geheel van de vakken 4 en 5, met daaromheen de meidoornhaag (vak 20), vormen de contouren van de voormalige Nicolaaskerk van Schoonebeek. In de subvakken 4A/4B, 4C, 4D, 5A1 en 5A2 staan bloemen en kruiden. In de vakken 5B, 5C, 5D en 5D staan eetbare bloemen en kruiden. In vakken 4 staan de planten in los verband, terwijl in vakken 5 de bloemen en kruiden op rijen zijn geplaatst.
Plantschema’s vak 4
Op dit plantenschema zijn de vier vakken die vak 4 vormen op plantniveau uitgetekend. De vakken 4A en 4B waren in het oorspronkelijk ontwerp twee driehoekige plantvakken, die bij de aanleg van de tuin zijn samengevoegd tot één plantvak. De ruimte daarvoor was aanwezig. En daarmee werd extra ruimte gecreëerd vóór het Oorlogsmonument voor de herdenking van de Schoonebeekers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. Hier vind ieder jaar op 4 mei de Dodenherdenking plaats. In alle vier vakken staan bloemen en kruiden.
Soorten planten vakken 4A en 4B
In de vakken 4A en 4B staan vaste planten, die wisselend bloeien van mei tot in de herfst. In het oorspronkelijk ontwerp waren de vakken gesplitst van elkaar, maar bij de aanleg zijn ze samengevoegd In dit vak staan salie (Salvia nemorosa Caradonna), sorbenkruid (Sanguisorba officinalis Pink tanna), Kaukasische vergeetmijniet (Brunnera macrophylla Sea Heart), zonnehoed (Echinacea purpurea Magnus), vedergras (Stipa tenuissima), duifkruid (Scabiosa Barroc) en ruit (Thalictrum delavayi Splendid white). In het voorjaar bloeien hier verder een tulpmix, irissen en het trommelstokje (Allium Sphaerocephaon).
Soorten planten vakken 4C en 4D
Plantenvak 4C is het grootste vak binnen de contouren van het kerkje. Hierin staan: duizendblad (Achillea Conoration gold), ooievaarsbek (Geranium sylvatium Mayflower), ruit (Thalictrum delavayi Splendid white), zonnekruid (Helenium Moerheimbeauty), lampenpoetsergras (Pennisetum Villosum), wildemanskruid (Pulsatilla Vulgaris), de giftige monnikskap (Aconitum carmichaelli Arendsii) en cosmea (Cosmos atrosanguineus). Plantenvak 4D strekt zich uit over de hele breedte van de kerk en ligt voor het informatiepaneel. Hierin staan: blauwe distel (Eryngium bourgatii), prachtkaars (Gaura Lindheimeri Wirling Butterfly), lavendel (Lavandula angustifolia Hidecote), Russische salie (Perovskia atriplicifolia Blue spire), vrouwenmantel (Alchemilla Mollis), rozemarijn (Rosmarinus officinalis), blauwgras (Sesleria autumnalis), rudbeckia (Rudbeckia fulgida Goldstorm) en zwenkgras (Festuca glauca). In beide vakken bloeien in het voorjaar een tulpenmix, irisssen en de kievitsbloem (Frittilaria).