Direct naar de inhoud.

Vaste planten, hoogstam fruitbomen en bessenstruiken

24 juni 2022

Overige plantschema’s

Eén van de onderdelen die is meegenomen in het ontwerp van de Van Gogh Beleeftuin is het boerenerf. Daarvoor zullen in het najaar van 2022 aan de oostzijde van de Beleeftuin een drietal hoogstam fruitbomen worden geplant, bij voorkeur van oude fruitrassen die voorkwamen in Schoonebeek. Eén van die traditionele fruitrassen is de Drentse Bellefleur appel (Malus domestica Drentse Bellefleur). Op een tentoonstelling voor zaailingen in Lunteren in 1899 werd deze appelboom eervol vermeld als een prachtige appel die, zowel in vorm, kleur en smaak, onder de beste appels gerekend mag worden. Vincent van Gogh maakte diverse werken in boomgaarden en dus verdienen fruitbomen een plaatsje in de Van Gogh Beleeftuin. Naast fruitbomen is in het voorjaar van 2022 kleinfruit geplant: kruisbes, aalbes, framboos, braam en blauwe bes.Soorten plantvak 7

Het plantenvak 7 bestaat uit vaste planten, die bloeien in de periode. Het vak ligt tussen de vakken 1 en 2, waarin éénjarige zomerbloeiers staan. Dit deel van de Beleeftuin bestaande uit de vakken 1, 2 en 7 verbeeldt de opstrekkende verkaveling van de landbouwgronden van de Schoonebeeker boeren. Vak 1 zijn de opstrekkende kavels van het Westersebos. Vak 2 die in van het Kerkeinde en Middendorp. En het tussenliggende gebied, met daarin vak 7, de voormalige gronden van de marke van de boeren van Noord- en Zuidbarge. Zij verkochten deze gronden vanaf de 15e eeuw in delen aan de Schoonebeeker boeren. In vak 7 staan struisriet (Calamagrostic acutifloria Karl Förster) en struikmalva (Lavatera olbia Rosea), die bloeien in de zomer en nazomer.

Bessenstruiken plantvak 13

Vanuit de Van Gogh Beleeftuin loopt de bezoeker tussen een dubbele rij kleinfruit naar de begraafplaats waarop nog een aantal grafzerken liggen. De bessenstruiken bloeien in de periode april-juni. Er zijn twee rijen geplaatst met dezelfde struiken erin: doornloze braam (Rubus fruticosus Black Satin), kruisbes (Ribes uva crispa Grön), rode aalbes (Ribes rubrum Rovada), herfstframboos (Rubus idaeus Fallgold), witte aalbes (Ribes rubrum Witte Hollander) en blauwe bes (Vaccinium corymbosum Goldtraube).

© Graffito Internet Design